Arbetsrätt

Vad är arbetsrätt?

Arbetsrätt reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.  I Sverige skyddas arbetstagare av flera lagar, bland annat Lagen om anställningsskydd (LAS), som bland annat reglerar uppsägningar och avskedanden. 

Nedan har vi gjort en kortare sammanfattning av vissa arbetsrättsliga situationer som kan uppstå. Vi på Monde Juristbyrå rekommenderar alltid att du tar kontakt med ett ombud så fort som möjligt, för att få en individuell bedömning av just din situation.


Har du blivit uppsagd?

För att arbetsgivaren ska ha rätt att säga upp dig krävs att det har förelegat sakliga skäl för uppsägning. Sakliga skäl kan antingen innebära att du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, eller att du blir uppsagd på grund av personliga skäl. 

Uppsagd på grund av arbetsbrist?

Arbetsbrist innebär att arbetsgivaren gör bedömningen att det inte finns tillräckligt med arbete för en anställd eller av en grupp anställda, vilket kan leda till uppsägningar.  Vid arbetsbrist måste arbetsgivaren ge förtur till anställda med längre arbetstid. Det finns undantag från den här regeln då arbetsgivaren har rätt att undanta tre anställda som enligt arbetsgivaren har särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. 

Uppsagd på grund av personliga skäl?

Personliga skäl innebär något förenklat att du blir uppsagd på grund av att du som anställd inte uppfyller de krav arbetsgivaren ställer på dig. Det kan till exempel vara att du har misskött ditt arbete, eller att arbetsgivaren finner att du är olämplig för tjänsten. Det finns inget enkelt svar på vad personliga skäl kan vara, utan skiljer sig åt från fall till fall. Som arbetstagare är det viktigt att tänka på att arbetsgivaren måste ha gett dig minst en varning innan du kan bli uppsagd på grund av personliga skäl. Innan arbetsgivaren säger upp dig på grund av personliga skäl har arbetsgivaren även en skyldighet att försöka omplacera dig till en annan tjänst. 

Har du blivit avskedad?

En arbetsgivare får endast avskeda en anställd om denne grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Om du har blivit avskedad innebär det att din anställning avslutas omedelbart, på arbetsgivarens begäran. Ingen uppsägningslön utgår vid avsked. 

Du kan ogiltigförklara uppsägningen eller avskedet

Om du vill ogiltigförklara en uppsägning eller ett avsked – det vill säga om du vill behålla din anställning, då är det viktigt att agera snabbt. Du behöver påtala för arbetsgivaren inom 14 dagar från det att du emottog besked om uppsägning eller avsked att du gör en ogiltighetsinvändning. 

Skadestånd inom arbetsrätten

Om arbetsgivaren bryter mot LAS, och avslutar din anställning utan att de har haft rätt att göra det, kan du ha rätt till ekonomisk kompensation för den skada du lider på grund av att du förlorar din anställning. Det är viktigt att tänka på att du som arbetstagare, eller ditt ombud, behöver lämna meddelande till arbetsgivaren inom fyra månader från det att du fick besked om att din anställning ska avslutas, om att du avser väcka talan om skadestånd. Det är därför viktigt att ta kontakt med ett ombud så fort som möjligt för att du ska kunna få rätt hjälp.

Semestersättning

Efter att din anställning avslutats måste arbetsgivaren betala ut din semestersättning inom 30 dagar. Om arbetsgivaren inte betalar ut semestersättning i rätt tid kan du vara berättigad ett allmänt skadestånd om 10 000 kr, förutom själva semesterersättningen.

Har du inte fått din lön utbetald?

Om arbetsgivaren inte har betalat ut din lön i rätt tid har du en lönefordran gentemot din arbetsgivare. Även med lönefordringar är det viktigt att agera snabbt och ta kontakt med ditt fackförbund eller ett ombud så fort som möjligt. Det är viktigt att agera i rätt tid för att inte riskera att gå miste om den statliga lönegarantin. 

Kontakta oss och vi hjälper dig vidare.

Här kan du kontakta oss genom att ringa, e-posta  eller skicka ett meddelande. Vi kommer höra av oss inom kort.

Telefon: 0722-225 113